Handleiding voor het vervangen van je Leading Edge Bladder.

1 Hoe verwijder ik mijn oude Leading Edge Bladder?
2 Hoe kom ik erachter welke maat Leading Edge Bladder ik nodig heb?

3 Hoe kom ik erachter waar mijn nieuwe ventielen geplaatst moeten worden?

4 Hoe plaats ik mijn ventielen op mijn nieuwe Leading Edge Bladder?

5 Hoe plaats ik het makkelijkst mijn nieuwe Leading Edge Bladder in mijn kite?
 

1 Hoe verwijder ik mijn oude Leading Edge Bladder? 

u-stick leading edge openen

Open het uiteinde van de Leading Edge hoes.

U-stick Leading edge kite bladder handleiding

Maak een lijn vast aan beide uiteinden van de Leading Edge bladder. Zorg ervoor dat je deze 2 lijnen door de Leading Edge hoes heen trekt bij het verwijderen van je oude Leading Edge Bladder.

Leading edge kitebladder verwijderen

Trek de oude Leading Edge bladder vanuit het midden van de Leading Edge hoes uit de kite. Hiervoor is de rits in het midden van je Leading Edge hoes. Zorg ervoor dat je de 2 lijnen welke inmiddels bevestigd zijn aan de beide uiteinden van de Leading Edge bladder, door de Leading Edge hoes heen trekt. Uiteindelijk gebruik je deze lijnen om de nieuwe Leading Edge Bladder te kunnen plaatsen.

2 Hoe kom ik erachter welke maat Leading Edge Bladder ik nodig heb? 

Links van deze handleiding vind je onze keuzehulp. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk data te verzamelen van verschillende kites. Vul de keuzehulp in en vind de bladder die in jouw kite past. Staat je kite er niet tussen? Neem contact met ons op of lees verder voor meer tips!

 

U-Stick Leading Edge kite bladder opmeten

Leading Edge bladders zijn gemeten over de gehele lengte zoals hierboven geïllustreerd. Als je je oude Leading Edge bladder nog hebt bewaard kun je deze gemakkelijk opmeten door de gehele lengte te nemen van tip tot tip. Indien de Leading Edge bladder verwijderd is of te ver is beschadigd dan is het ook mogelijk de kite op te meten zoals hieronder wordt uitgelegd. 

Leading Edge Kite bladder met doorlopende wingtips
Leading Edge met doorlopende wingtips.

Open de uiteinden van de Leading Edge bladder hoes. Meet je leading edge hoes op aan de buitenzijde van de leading edge hoes. Zorg ervoor dat je meetlint langs de buitenzijde van de hoeken loopt daar waar je Leading Edge in je wingtip verandert. Kies voor de maat van je nieuwe Leading Edge bladder een bladder metdezelfde lengte of rond naar boven af. Een te grote bladder werkt prima, een te kleine bladder echter niet.

Leading Edge kite bladder zonder doorlopende wingtips
Leading Edge zonder doorlopende wingtips.

Open de uiteinden van de Leading Edge bladder hoes. Meet je Leading Edge hoes op aan de buitenzijde van de Leading Edge hoes. Kies voor de maat van je nieuwe Leading Edge bladder een bladder met dezelfde lengte of rond naar boven af. Een te grote bladder werkt prima, een te kleine bladder echter niet.

Groter dan de originele bladder? Geen enkel probleem.

Het is belangrijk om te weten dat een bladder groter dan de originele bladder prima werkt. Met een te kleine bladder echter loop je een groot risico op schade. Als je gaat reizen raden we je daarom ook aan altijd een Leading Edge bladder mee te nemen die lang genoeg is voor je grootste kite. Mocht één van je kleinere kites dan lek gaan op vakantie, dan kun je deze grote Leading Edge bladder nog steeds gebruiken door de uiteinden van de bladder naar binnen te stoppen, totdat deze de gewenste lengte heeft. Je kan de grote bladder op deze manier makkelijk 2 a 3 meter inkorten om deze passend te maken voor je kleinere kite.  

3 Hoe kom ik erachter waar mijn nieuwe ventielen geplaatst moeten worden?

Check de uitleg hieronder om erachter te komen hoe je ventielen op je Leading Edge bladder plaatst.

U-Stick kite bladder leading edge

Check of de U-Stick Leading Edge bladder groter of even groot is als je originele bladder. Een Leading Edge bladder die kleiner is dan de originele bladder is niet geschikt om deze bladder te vervangen. Je kan gemakkelijk checken of de U-Stick Leading Edge bladder groot genoeg is door de originele bladder op de U-Stick Leading Edge bladder te leggen zoals hierboven geïllustreerd.

U-Stick Kitebladders ventielen afmeten

Markeer de locaties van de ventielen op je U-Stick Leading Edge bladder met watervaste viltstift. Gebruik de originele bladder als voorbeeld om te bepalen waar de ventielen moeten komen. Dit kan je doen door beide bladders naast elkaar te leggen zoals hierboven geïllustreerd. Zodra je de positie van de ventielen hebt bepaald en gemarkeerd is het tijd om de nieuwe ventielen op de bladder te plakken zoals hieronder staat uitgelegd.

U-Stick kite bladders one pump ventielen afmeten

Het plaatsen van meerdere ventielen zoals bij een OnePump systeem is erg eenvoudig. Leg de originele Leading Edge bladder vlak boven de U-Stick Leading Edge bladder. Gebruik de originele Leading Edge bladder om de locaties van de ventielen te kopiëren op de U-Stick Leading Edge bladder. Gebruik voor het markeren van de plekken waar de ventielen moeten komen een watervaste viltstift. Zodra je dit gedaan hebt is het tijd om de ventielen op te plakken zoals omschreven staat bij punt 4.

U-Stick leading edge kite bladder ventielen opmeten

Ook als je de oude Leading Edge bladder niet meer hebt kun je nog steeds een U-Stick Leading Edge bladder van ventielen voorzien. Meet de afstand vanaf het midden van de Leading Edge hoes naar de gaten waar de ventielen in moeten. Markeer deze afstanden op de U-Stick Leading Edge bladder met een watervaste viltstift. Om er zeker van te zijn dat je de afstanden goed gemeten hebt is het slim om na alle markeringen gemaakt te hebben alle afstanden nog even na te meten. Als je zeker weet dat de markeringen op de goede plek zitten plak dan de U-Stick ventielen op de markeringen zoals omschreven staat bij punt 4.

4 Hoe plaats ik mijn ventielen op mijn nieuwe Leading Edge bladder?

U-Stick Leading Edge kite bladder knippen

Na het aftekenen van de positie van het ventiel
knip je voorzichtig een gat in de bladder. Houd hierbij goed in de gaten dat het gat maar aan  één zijde van de bladder geknipt dient te worden. Knip het gaatje exact daar waar de ventiel opening moet komen.

U-Stick Leading Edge kitebladder schoonmaken

Maak de plek rondom het gat vuil en vetvrij met behulp van de door ons bijgeleverde alcohol doekjes.Geef de bladder de tijd om te drogen (ongeveer 2 minuten) voor je het ventiel op de bladder plakt.

U-Stick ventiel opplakken op de kitebladder

Trek de bescherming van de plaksticker op de achterkant van het ventiel af zonder de lijm aan te raken.

U-Stick ventiel opplakken op de kitebladder

Plak het ventiel precies op de plek waar je het eerder geknipte gat hebt gemaakt. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak is en dat de bladder goed strak getrokken wordt. Bij deze stap is het handig om even hulp te vragen van iemand om de bladder strak te trekken.

U-Stick Kite ventiel aandrukken op Leading Edge Kite bladder

Nadat je het ventiel opgeplakt hebt druk je het ventiel rond de rand stevig aan.

 

5 Hoe plaats ik het makkelijkst mijn nieuwe Leading Edge Bladder in mijn kite? 

U-Stick Leading Edge kite bladder inkorten

Indien de U-Stick Leading Edge bladder langer is dan je originele bladder kan je de uiteinden van de bladder naar binnen duwen (zoals hierboven geïllustreerd).

U-Stick leading edge kitebladder plaatsen

Vouw de bladder vanaf het midden op als een accordeon. Doe dit met het uiteinde van de bladder aan de bovenkant (zoals hierboven geïllustreerd).

U-Stick leading edge kite bladder plaatsen lijn vastmaken

De lijn die je eerder door je Leading Edge hoes hebt getrokken bij het verwijderen van je oude Leading Edge maak je vast aan het uiteinde van je nieuwe Leading Edge bladder. (om het uiteinde van de bladder te beschermen tegen het scherpe touw is het verstandig een sok om het uiteinde van de Leading Edge te schuiven alvorens de lijn vast te maken).

U-Stick leading edge kitebladder plaatsen

Trek de Leading Edge bladder met behulp van de lijn door de Leading Edge hoes. Probeer de leading Edge bladder goed te begeleiden door de rits zodat de bladder niet gedraaid in de hoes komt of beschadigt door de scherpe rits. Herhaal de afgelopen 3 stappen aan de andere kant.

U-Stick Leading edge kite bladder installeren

Wees er zeker van dat de Leading Edge bladder tot aan het einde van beide zijden van de Leading Edge hoes komt. Sluit daarna de hoes aan beide kanten.

U-Stick leading edge Kitebladder oppompen

Nadat alle ventielen door de gaten in de Leading Edge hoes geplaatst zijn kan je de kite rustig op gaan pompen. Check hierbij of er rimpels ontstaan in de Leading Edge. Deze kunnen duiden op een gedraaide Leading Edge.Waarschuwing: Pomp niet door als de bladder gedraaid zit.

Hoe installeer ik een Leading Edge bladder in een kite met doorlopende wingtips?

Een kite met doorlopende tips maakt vaak een hoek van 90 graden. Deze hoek van 90 graden moet gevuld worden door de Leading edge bladder. Om deze reden is het erg belangrijk dat je dit type Leading Edge goed volgens de instructies op meet. Het is van belang de leading edge buiten om te meten. Als de Leading Edge bladder in de hoeken te strak zit zal deze hier te veel spanning te verduren krijgen, waardoor schade aan de Leading Edge bladder onvermijdelijk is.

U-Stick leading edge kitebladder opmeten


De vorm van je Leading Edge bladder wordt bepaald door de Leading Edge hoes. Om die reden heeft de Leading Edge bladder die je in de Leading Edge hoes stopt ook geen hoek van 90 graden. Je zult zien dat je oude bladder dit ook niet heeft. Voor het installeren van je Leading Edge met doorlopende wingtips kan je de normale installatie handleiding gebruiken. Lees echter de tips hieronder voor het vergemakkelijken van de installatie.

U-Stick leading edge kitebladder plaatsen

De meeste kites met doorlopende wingtips hebben op het punt waar de Leading Edge bladder een hoek van 90 graden maakt, aan de binnenkant van de leading edge hoes een kleine ritsopening zodat je de bladder gemakkelijker kan positioneren. 

U-Stick Leading edge kite bladder installeren

Zorg ervoor dat je bladder aan de buitenkant van de Leading Edge hoes de hoek om gaat. Dit om te voorkomen dat de bladder in de hoeken uitrekt.

U-Stick leading edge kitebladder plaatsen

LET OP: Zorg ervoor dat de bladder niet te kort is. Als de bladder strak de hoek om gaat is deze te kort. Bij het oppompen van de Leading Edge bladder zal deze zeer waarschijnlijk beschadigen.