Handleiding voor het vervangen van Strut Bladders.

U-Stick kitebladders geven iedereen de mogelijkheid om middels een simpele en snelle methode je kapotte tubes te vervangen, ongeacht uit welk jaar je kite komt of van welk merk je kite is. De handleiding hieronder helpt je bij het vervangen van je kapotte Strut Bladders.

1 Hoe verwijder ik mijn oude Strut Bladder?
2 Hoe kom ik erachter welke maat Strut Bladder ik nodig heb?

3 Hoe plaats ik een ventiel op mijn nieuwe Strut Bladder?

4 Hoe werken de connectors?

5 Hoe plaats ik het makkelijkst mijn nieuwe Strut Bladder in mijn kite?
 

1 Hoe verwijder ik mijn oude Strut Bladder? 

U-Stick Strut kite bladder openen

Open het uiteinde van de Strut hoes.

U-Stick Strut kite bladder Lijn bevestigen

Maak een lijn vast aan het ventiel van de Strut Bladder welke je uit je kite gaat verwijderen. Zorg ervoor dat je de lijn door de Strut hoes heen trekt bij het verwijderen van de Strut Bladder.

U-Stick strut kite bladder verwijderen

Trek de Strut Bladder vanaf de trailing edge uit de Strut hoes. Zorg ervoor dat je de lijn, bevestigd aan het ventiel van je Strut Bladder, door de Strut hoes heen trekt.

2 Hoe kom ik erachter welke maat Strut Bladder ik nodig heb?

Links van deze handleiding vind je onze keuzehulp. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk data te verzamelen van verschillende kites. Vul de keuzehulp in en vind de bladder die in jouw kite past. Staat je kite er niet tussen? Neem contact met ons op of lees verder voor meer tips!

 

U-Stick strut kite bladder opmeten

Strut Bladders zijn gemeten over de gehele lengte zoals hierboven geïllustreerd. Als je Strut Bladder al uit je kite verwijderd is dan kun je deze gemakkelijk opmeten door de gehele lengte te nemen van de originele Strut Bladder. Indien de Strut Bladder verwijderd is of te ver beschadigd is om nog te kunnen meten, dan is het ook mogelijk de kite op te meten zoals hieronder wordt geïllustreerd. 

U-Stick strut kite bladder opmeten

Wees er zeker van dat de U-Stick bladder groter is dan je originele bladder. Zowel in de diameter als in de lengte moet dit het geval zijn. Je kan hier heel simpel achter komen door de bladders op elkaar te leggen. Schuif de bladder zo ver mogelijk naar voren zoals geïllustreerd staat hierboven. Na het installeren van de bladder moet het verschil in lengte van de bladders bij de strut opening zitten. Dus niet aan de bovenkant bij het ventiel. 

3 Hoe plaats ik een ventiel op mijn nieuwe Strut Bladder?

Check de uitleg hieronder om erachter te komen hoe je ventielen op je Strut bladder plaatst.

U-Stick strut kite bladder markeren

Markeer de locatie van het ventiel op de nieuwe U-Stick bladder met watervaste viltstift.
Deze moet op dezelfde plek komen als het ventiel van je oude bladder. Dit doe je door de oude bladder op de nieuwe bladder te leggen en de positie van het ventiel te kopiëren.

U-Stick strut kite bladder Gat knippen

Na het aftekenen van de positie van het ventiel knip je voorzichtig een gat in de bladder. Houd hierbij goed in de gaten dat het gat maar aan één zijde van de bladder geknipt dient te worden. Knip het gaatje exact daar waar de ventiel opening moet komen.

U-Stick Strut kite bladder schoonmaken

Maak de plek rondom het gat vuil en vetvrij met behulp van de door ons bijgeleverde alcohol doekjes. Geef de bladder de tijd om te drogen (ongeveer 2 minuten) voor je het ventiel op de bladder plakt.

U-Stick strut kite bladder ventiel opplakken

Trek de bescherming van de plaksticker op de achterkant van het ventiel af zonder de lijm aan te raken.

U-Stick ventiel opplakken op de kitebladder

Plak het ventiel precies op de plek waar je het eerder geknipte gat hebt gemaakt. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak is en dat de bladder goed strak getrokken wordt. Bij deze stap is het handig om even hulp te vragen van iemand om de bladder strak te trekken.

U-Stick Kite ventiel aandrukken op Leading Edge Kite bladder

Nadat je het ventiel opgeplakt hebt druk je het ventiel rond de rand stevig aan.

4 Hoe werken de connectors?

U-Stick strut kite bladder Option ventiel straight connector

Het OPTION ventiel is ontwikkelt ter vervanging van vrijwel alle ONE PUMP systemen op de markt. Met behulp van de Straight Connector ofwel I-Connector en het OPTION ventiel repareer je o.a. Slingshot kites.

LET OP: Bij het installeren van de connector in het ventiel is het belangrijk dat je de connector niet hard tegen de bladder aan drukt. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan aan de achterzijde van de bladder.

U-Stick kite bladder T connector

Het OPTION ventiel is ontwikkelt ter vervanging van vrijwel alle ONE-PUMP systemen op de markt. Met behulp van de T-Connector (ook wel North 2-pump connector genoemd) repareer je eenvoudig kites welke gebruik maken van het zogenaamde 2-Pump systeem.

LET OP: Bij het installeren van de connector in het ventiel is het belangrijk dat je de connector niet hard tegen de bladder aan drukt. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan aan de achterzijde van de bladder.

U-Stick kite bladder L connector

Het OPTION ventiel is ontwikkelt ter vervanging van vrijwel alle ONE-PUMP systemen op de markt. Met behulp van de L-Connector vervang je eenvoudig ventielen die hier gebruik van maken zoals o.a. het Cabrinha ONE-PUMP systeem maar ook bijvoorbeeld het F-One ONE-PUMP systeem.

LET OP: Bij het installeren van de connector in het ventiel is het belangrijk dat je de connector niet hard tegen de bladder aan drukt. Hierdoor kunnen beschadigingen ontstaan aan de achterzijde van de bladder.

5 Hoe plaats ik het makkelijkst mijn nieuwe Strut Bladder in mijn kite? 

Strut Bladders werken alleen maar als ze ondersteunt zijn door een Strut hoes. Strut Bladders worden meestal opgepompt tussen de 6 en 10 psi. Zonder Strut hoes klapt een bladder al bij 2 psi uit elkaar. Een Strut Bladder die gedraaid zit of te kort is zal daarom ook snel kapot gaan. Wees er bij het oppompen zeker van dat je nieuwe bladder de juiste maat heeft en niet gedraaid zit.

U-Stick strut kite bladder passend maken

Indien de U-Stick Strut bladder langer is dan de originele bladder kan je de uiteinden van de bladder naar binnen duwen zoals hierboven geïllustreerd staat.

U-Stick strut kite bladder installeren handleiding

Duw de bovenkant van de Strut Bladder naar binnen. Dit vergemakkelijkt straks het correct plaatsen van de bladder.

U-Stick Strut kite bladder Lijn bevestigen

Maak de lijn, welke inmiddels door de Strut hoes heen loopt, vast aan het ventiel van de
nieuwe Strut Bladder.

U-Stick strut bladder plaatsen

Trek de bladder door de Strut hoes met behulp van de lijn die je zojuist bevestigd hebt aan het ventiel. Indien nodig kan je de nieuwe bladder een beetje helpen door aan het uiteinde van de Strut hoes de bladder voorzichtig naar binnen te duwen.

U-Stick Strut kite bladder hoes dichtmaken

Check of de nieuwe bladder tot aan het einde van de Strut hoes komt en maak daarna de Strut hoes zorgvuldig dicht.

U-Stick strut kite bladder schudden

Duw het ventiel door het gat in de Strut hoes. Voor dat je de Strut op kan pompen moet je ervoor zorgen dat de eerder naar binnen gevouwen bovenkant van de Strut weer uitvouwt. Houd de trailing edge zijde (onderkant) van de strut hoes vast en til deze omhoog. Schud intensief om de bovenkant van de Strut bladder weer uit te vouwen.

U-Stick Strut kite bladder oppompen

Na het goed plaatsen van de Strut Bladder kan je deze oppompen. Check bij het oppompen goed of er geen rimpels ontstaan in de Strut hoes. Dit duidt op een gedraaide bladder. Indien de Strut Bladder gedraaid zit masseer deze dan zodanig dat deze goed in de hoes zit. (Tip: Gebruik talkpoeder om de Strut Bladder nog makkelijker netjes op zijn plek te krijgen.)